Annons:
Etikettledsagarservice
Läst 3042 ggr
[SvenA]
2009-11-09 14:51

Synskadade måste få tillgång till kostnadsfri leds

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att inte själv kunna gå ut för att uträtta ärenden, motionera eller besöka olika arrangemang och aktiviteter skapar stress, oro och nedstämdhet bland många synskadade.

Sverige har skrivit under FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. I den slås fast att vi som har synskador har rätt till det stöd vi behöver för att kunna vara aktiva och självständiga.

Konventionen gäller över hela landet men trots det varierar servicen mycket mellan kommunerna.

Vi med synskador har samma behov som andra av att kunna handa mat, kläder till oss själva och till våra barn, hygienartiklar, vitvaror och elektriska produkter.

Vi har också ansvar för vår ekonomi, att räkningar betalas i tid etc.

Det är säkert lätt för var och en att förstå att vi många gånger behöver ha en ledsagare med oss för att kunna uträtta våra ärenden.

Som andra behöver vi också motion, vi vill kanske åka skidor, jogga, gå på gymmet, simma eller få regelbundna promenader.

Det är säkert lätt för var och en att förstå, att vi kan behöva en ledsagare för att klara av vår motion.

Som de flesta andra behöver vi få stimulans, gå på bio, teater, konserter etc. Vi vill koppla av på vår fritid med bad, promenader längs stranden eller i skogen.

För att kunna detta kan vi behöva ledsagare, det förstår nog var och en.

Många synskadade upplever ångest och oro över hur de dagliga sysslorna ska kunna utföras, många blir nedstämda av för lite stimulans, många får för lite motion. Dessa hälsobrister visas tydligt i rapporter från Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut samt från utredningsinstitutet HANDU.

Synskadades Riksförbund har nyligen genomfört en enkätundersökning bland Sveriges kommuner.

Två av de 192 svarande kommunerna erbjuder ingen ledsagarservice över huvud taget. Endast 27 procent har en kostnadsfri ledsagarservice.

Övriga kommuner tar ut en avgift på mellan 250 kr och 350 kr i timmen med högsta avgiftstak på 1712 kr i månaden. Avgifterna gör att ytterst få kan använda servicen.

FN-konventionen är mycket tydlig i att peka ut rätten till service i vardagen som en förutsättning för att vi ska kunna leva självständigt och aktivt. En väl fungerande ledsagarservice, som ingen behöver avstå från av ekonomiska skäl, är ett exempel på sådan service som anges i konventionen. Sverige har åtagit sig att genomföra konventionen och nu är det dags att gå från ord till handling.

Text Synskadades Riksföbund

Annons:
Leffe
2009-11-11 09:53
#1

Klart synskadade ska ha ledsagare om de behöver det. Vad skulle hända om man la över den biten på staten i stället för på kommunerna

[SvenA]
2009-11-11 12:27
#2

Jag tror att det vore bättre med staten som huvud,man i sådana saker och även sjukvården skulle staten vara huvudman för på grund av rättviseskäl

Sjuk och omsorgsverksamheten är i dag aldeles för olika i landet som det är i dag

Det ska inte vara avgörande av vilken ort man bor på för att få en bra sjuk och omsorgsverksamhet

Upp till toppen
Annons: