Annons:
Etiketthjälpmedel
Läst 12970 ggr
DesK
2012-11-24 12:32

Mobiltelefoner med bra skärm

Många människor har svårt att se bra på skärmen på mobiltelefonerna. De nya smarta mobilerna har dock goda hjälpmedel och betydligt bättre skärm än de äldre modellerna. För hörselskadade finns det också en mängd olika sorters halsslingor som kan användas med telefoner och dessa fungerar bra för många. Det jag personligen har emot halsslingorna är att det är ytterligare en sak man måste ta med sig när man ska iväg.

När jag skulle skaffa en ny mobiltelefon så började jag med att kika på Doros sortiment som vänder sig till äldre människor med syn- och /eller hörselproblem. Doro har tagit fram en smartphone som kommer ut snart på den svenska marknaden. Det är en rejäl lur med tydlig display och bra knappsats, så den kommer säkert att få många nöjda användare. Den har bland annat trådlös hörslinga, vilket är mycket bra för oss som har hörapparater. Trots att det är en androidtelefon saknar den dock mycket av det som finns i de flesta andra smarta mobiler. Doro har valt att förenkla telefonen så mycket att den blir tråkig att använda för oss som har vant oss vid smarta lurar med många appar.

Jag har haft en Sony Ericsson Xperia X10, det är en bra telefon med hyffsat bra skärm och okej ljud, min ena dotter har övertagit den telefonen. Därefter använde jag en ZTE Blade, det är en okej telefon men ljudet i den är inte tillräckligt bra för mig och skärmen är sisådär. Nu köpte jag en HTC One X som är en större mobil med en fantastiskt bra skärm och riktigt bra ljud. Jag tror att många av de här större telefonerna är lika bra som min och säkert kan passa många med såväl syn- som hörselproblem. Mitt tips innan du bestämmer dig för att köpa en ny telefon är att du kikar på de olika modellerna som du är intresserad av och helst även testar dem. Att jag valde just HTC One X beror på att jag föll pladask för den brillianta skärmen och att jag hör mycket bra i den.

En mycket underlig sak jag upptäckte när jag började leta efter ny mobil var att exempelvis HTC One X har trådlös slinga på den amerikanska och kanadensiska marknaden, men inte på den europeiska marknaden!

Via hörselvården fick jag möjlighet att testa en halsslinga till både mobilen och teven. Hörselvården här har valt att inte köpa in nya produkter utan att de har blivit testade av några med hörselskador. Den här slingan var från Oticon, men de behöver utveckla den en hel del innan jag anser att de kan sälja den. Enligt audionomen skulle ordinariepriset för den ligga strax över 3500 kronor. Jag testade den med Sony Ericsson Xperia X10, Sony Ericsson X8 och ZTE Blade, ljudet var uselt i alla tre mobilerna och jag hörde bättre utan slingan än med slingan. Det som fungerade bäst var ljudet i teven, men även här måste de jobba vidare, för jag var tvungen att ha volymen på högsta för att höra teven bra. Jag har en sån där slingdyna och med den hör jag teven mycket bra även när volymen är låg. Om jag skulle köpa en halsslinga, så förväntar jag mig att den ska fungera minst lika bra som min dyna gör.

Om du har en äldre mobil kan det eventuellt löna sig att investera I en ny mobil med större skärm för att du ska kunna se så bra som möjligt på skärmen.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Maria
2012-11-24 12:39
#1

Tack för en bra artikel och en massa "matnyttig" information.Glad

Himmel vad tekniken har gått framåt och är till mycket hjälp för många.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

DesK
2012-11-24 12:54
#2

Ja tekniken rusar fram för närvarande! Glad Jag är så glad för att det nu finns så många bra hjälpmedel Glad Ett trevligt användningsområde hos min nya lur är att jag kan ligga i sängen och läsa tidningarna och surfa runt här på iFokusTungan ute

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Maria
2012-11-24 13:01
#3

#2 Det är ju helt fantastiskt.Glad

Jag minns när man var ung och sa att: tänk om det fanns telefoner där man kan se varandra medan man pratar. Det var ju rena rama sciencefictionscenariot men nu är det verklighet.

Jag pratar nästan dagligen med min bror och svägerska i Spanien via Skype.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

DesK
2012-11-24 13:11
#4

Skype är urbra! Vi har bara Skype som hemtelefon, vi har köpt en sladdlös telefon från dem, så att vi inte måste ha någon dator igång för att kunna ringa. Glad Fy vad avis jag blir på din bror och svägerska! Tyst

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Maria
2012-11-24 13:22
#5

Oj, det visste jag inte att man kunde göraFörvånad

Min bror och svägerska sålde sitt hus och köpte en husbil och gav sig iväg för ungefär två månader sedan.

Ganska modigt tycker jag.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

DesK
2012-11-24 13:27
#6

Det var jättemodigt av dem! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Leffe
2012-11-25 12:34
#7

Toppen att hjälpmedlen hänger med i den tekniska utveckling i användning

Anterrabae
2012-11-27 11:01
#8

Det är även på gång med appar och inställningar i android för synskadade, så man ska kunna zooma hela skärmen, och inte bara i webläsaren eller när man skriver meddelanden. iPhone har redan lagt i. Det som standard i sina telefoner och surfplattor. I dessa kan man zooma massor, och även invertera färgerna för bättre kontrast. Dessa funktioner finns i hjälplmedelscentralen, i telefonens allmän-meny

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Leffe
2013-06-05 23:40
Upp till toppen
Annons: