Allmänt/Övrigt

Viktigt om Magna Cura

2009-09-01 17:26 #0 av: [SvenA]

Kommunerna köper in ett dataprogram för att registrera alla inom omsorgen! Ingenting är heligt numera.. Detta är skrämmande och otäckt,tycker jag.

Jag håller på att nysta i vad detta program är för något och ju mer jag lär mig desto räddare blir jag. Alla som ingår i omsorgen ska in i detta register! Och alla som jobbar inom omsorgen kan läsa det..

Tanken är att det ska vara lättare att samarbeta mellan de olika instanserna och det må ju så vara. Problemet är att en som jobbar på äldrevården kan läsa om någon på ett gruppboende tex.. Och att det är precis allt som ska registreras. Personuppgifter, ekonomi, levnadsberättelse, bakgrundshistoria, alla rutiner, fritid och allt annat du kan tänka dig.

Det gör att det kommer att stå om en brukare kastar maten i väggen för att han inte vill äta, om han hann fram till toaletten i tid, vilka han träffar och när, vilka mediciner han äter, hur mycket han får i habersättning, när han kliver upp och när han går till sängs, hur det fungerar med hygienen och... Bara fantasin sätter stopp!

Om jag har förstått detta rätt så är det ca 40 kommuner i Sverige som är med i detta program just nu. Och lagstödet verkar vara LSS, Sol, Hsl och sen ett medgivande av att sekretessen får brytas.

Jag anser att detta är ett otäckt sätt att ha kontroll över människor och jag kommer aldrig att ge mitt samtycke till att mina huvudmän registreras på detta sätt. För samtycke måste dom ha!

Å andra sidan ska vi godemän vara med på informationsmötena om detta men jag har då inte fått någon inbjudan. Trots att jag är god man till 3 stycken inom omsorgen..

Vad all personal inom omsorgen har med allt detta begriper jag inte. Det finns då ingen verkig anleding som jag kan se det. Ansvariga inom min kommun säger att det är lag på att det ska dokumenteras och det håller jag med om. Men den dokumentationen stannar i huvudmannens/brukarens bostad och läses endast av berörd personal! Det finns ingen lag som säger att all personal inom omsorgen har med det att göra.

Dessutom har kommunen friskrivit sig från skadeståndskrav och stämningar då det är den enskilde personalen som skriver i registret som kan bli åtalad/anmäld för kränkande kommentarer och sekretessbrott mm.

Jag håller som sagt fortfarande på att lära mig detta program och dess syfte och är inte insatt till 100%. Men jag tycker det är viktigt att alla godemän/förvaltare och alla som har med omsorgen att göra (både som personal och som brukare) tar reda på om detta program finns i din kommun och sätter ner foten. Ta reda på så mycket ni kan!

© Artikelförfattaren

Artikeln är skriven av sajtvärden på Frivilligarbetare i fokus

Den publiceras med sajtvärdens godkännande

http://frivilligarbetare.ifokus.se/

Anmäl
2009-09-06 09:23 #1 av: [SvenA]

Är det ingen som har något emott att man ska registre precis allt om en person som har omsorg via kommunens socialtjänst

Exempelvis hur många gånger du behöver gå på toaletten eller vägrar göra något som de föreslår

Att sedan alla inom omsorgen ska kunna läsa det det är väl intritetskränkande är det verkligen så vi vill ha det

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.