Hjälpmedel

Dessa fantastiska ledarhundar

2009-06-28 02:55 #0 av: Leffe

Tänk vilket fantastisk arbete ledarhundarna gör. Många synskadade har fått ett helt nytt liv tack vare dessa hundar.

hund03.jpg
Jag tog bussen till Blockhusudden för att se lite och fotografera lite när en förening i Stockholm skulle genomföra en promenad från Blockhusudden till Skansen. Det var varmt och soligt. Vid serveringen vid Blockhusudden togs en kort paus där hundarna fick lite välbehövlig avkoppling.
hund08.jpg
De låg lungt på marken och kollade lite av omgivningen medan hundarnas förare planerade promenaden och förberedde sig för den.
hund09.jpg
Så bar det iväg. Inget kunde ta hundarnas uppmärksamhet från sitt arbete. De gick lungt och utan att tveka och ledde sina respektive förare framåt.
hund23_1.jpg
Fantastiskt att se dem i arbete. Reagerade väldigt på hur en av förarna med sin hund närmade sig ett par, som kom gående mot dem. Gångvägen var ganska smal. Hunden förde sin förare lite åt sidan, men de kom på kollisionskurs i alla fall. Då stannar hunden och därmed också föraren. Otroligt egentligen. Skandalen var att paret bara fortsatte framåt och var på väg att knuffa bort den synskadade med sin hund. Då gick någon fram och sa åt paren att gå åt sidan och visa hänsyn. Det blev en fnysning till svar, men de lydde. Hur kan folk göra på detta sätt.
hund34.jpg
Jag hängde bara med en kort sträcka, men fort gick det. Kan inte säga annat än: Vilka fantastiska hundar. På promenaden var det labradorer och retrivier, men det finns även storpudlar och schäfrar som ledarhundar i Sverige.
hund33.jpg
Sägas ska att det fanns busiga hundar med också. De var inte ledarhundar och de lyckades inte göra så att ledarhundarna kom av sig i sitt arbete.

Ledarhund iFokus.se kan du läsa mer om ledarhundar

Anmäl
2009-06-28 10:25 #1 av: [SvenA]

Det där att folk inte visar hänsyn är allt för vanligt även om jag inte använder ledarhund utan bara har en teknikkäpp när jag är ute och går

Jag vet inte hur många¨ånger folk går in i käppen och på så sätt kröker till den för mig

Man¨nåste nästan jämt ha en reservkäpp med sig om man ska klara sig hem igen

Fast den övevägande delen av befolkningen visar hänsyn

Problenet för oss som inte ser om vi möter folk är just det att de inte går åt sidan och visar hänsyn till att vi inte kan se dem

Anmäl
2009-06-28 11:16 #2 av: Leffe

#1 Jag såg det när vi var ute för att kolla Tillgänglighetsmarschen. På tunnelbaneperrongen till exempel var en del mäniskor stressade och gick med fart på käppen. Det fanns också folk som stod och pratade i klunga. När käppen kom mot deras ben tittade de bara på den och sedan på Sven och stod kvar. Var flera gånger på vippen att säga till Sven att slå till hårt med käppen, men jag gjorde aldrig det. Så jag har sett det med egna ögon

Anmäl
2009-06-29 02:32 #3 av: HannaT

Det ser väldigt trevligt ut! Vilka vackra, duktiga hundar.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-07-02 02:41 #4 av: emiya

Ett underbart exempel på samarbete och förståelse mellan människa och djur! Härligt att se!

#1 o 2 Ja, dumma människor finns det ju överallt, tyvärr! Suck!

Anmäl
2009-07-06 02:57 #5 av: MatsLundstrom

Tack Leffe för fina bilder.
Det är härligt att få gå med sin ledarhund tillsammans med flera andra. Det känns som om hundarna jobbar extra bra vi dessa tillfällen.   

/Mats

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.