Tillgänglighet

Skall Sverige vara sämre än Norge?

2009-03-19 16:25 #0 av: [SvenA]

Den 1 januari fick Sverige en ny diskrimineringslag som förbjuder nästan alla former av diskriminering. Men bristande tillgänglighet klassas inte som diskriminering i Sverige – det gör det däremot i Norge.

Norge valde att se otillgänglighet som diskriminering och fick därför en heltäckande diskrimineringslag vid årsskiftet. Den norska lagen inriktar sig på att främja jämlikhet och likvärdighet för människor med funktionsnedsättning och därmed göra det möjligt att få ersättning vid otillgänglighet.

I den norska lagen ska alla offentliga och privata verksamheter som riktar sig till allmänheten, utformas utifrån tanken om ”universell design”. Universell design definieras i den norska lagen som "utformning eller tillrättaläggningar av huvudlösningar i de fysiska förhållandena så att verksamheternas allmänna funktioner kan utnyttjas av så många som möjligt".

Brott mot kravet på universell design räknas som diskriminering och straffas med skadestånd. Även eventuell ekonomisk förlust ersätts.

En viktig del i kampen mot diskriminering är att se till att samhället är öppet och tillgängligt för alla, därför borde frågan om tillgänglighet vara central i en diskrimineringslag. Tillgänglighet handlar inte bara om att alla verksamheter, all service och stöd som samhället erbjuder ska vara tillgängligt för alla, det handlar också om att kunna komma in i publika byggnader, att kunna ta del av information och kunna utnyttja infrastrukturen på samma villkor som andra.

Det är dags för Sverige bli mer tydlig i åtagandena om mänskliga rättigheter. Sverige bör också leva upp till den nyligen antagna FN konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Synskadades Riksförbund, SRF, föreslår därför:

– Att bristande tillgänglighet ska klassas som diskriminering och ses som en fråga om Mänskliga Rättigheter enligt internationell lag.

Texten kommer från Diskrimineringsgruppen Snskadades Riksförbund

Anmäl
2009-03-21 11:29 #1 av: [SvenA]

Att Sverige är sänre äbn Norge när det gäller tillgänglighet är inte alls förvånandsvärt för i Sverige håller man på och monterar ner vad vi byggde upp en gång

Och här lämnar man ju alltid dispens från en´bra plan och bygglag om man bara följde lagen här så skulle det se mycket annorlunda ut även här

Anmäl
2009-03-27 09:23 #2 av: Rita-S

Du ser det finns några få saker mitt hemland är litegrann bra på med :)
Men sen har jag noterat mig att det oftast finns bättre utbildningsmöiligheter för barn med handikap enn Norge kan erbjuda, exempelvis min syster som är moderat psykisk utvecklingsstörd kunne fått något bättre utbud här i Sverige enn i Norge .

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-03-27 12:34 #3 av: [SvenA]

Vi har ju den dagliga verksamheten för denna grupp här i landet men jag tror nog Norge ligger långt fram på många områden där vi i Sverige är sämre när det gäller funktionshindrade

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.