Synskador

Nytt hopp vid gula fläcken-sjukan

2008-03-04 07:22 #0 av: [SvenA]

Mycket vanlig ögonsjukdom Gula fläcken (macula lutea) är det centrala området i näthinnan som svarar för det skarpa seendet. Det har fått sitt namn efter den gula färg som orsakas av de två gula antioxidanterna lutein och zeaxantin.

 

Åldersberoende förändringar i gula fläcken ("gula fläcken-sjukan"; makuladegeneration) är den vanligaste orsaken till stark synnedsättning och blindhet hos medelålders och framför allt äldre människor. Man har beräknat att närmare 500.000 svenskar lider av sjukdomen. Hos en majoritet av äldre människor ses dessutom förstadier.
Finns i flera typer

 

 

Läs mer på

 

http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=2118

 

 

Av: SvenA

Datum för publicering

  • 2008-03-04
Anmäl
2008-03-08 18:28 #1 av: [SvenA]

CoolTrots att det är så många som drabbas av swnna sjukdom så ser samhället förvånadsvärt otillgängligt ut framför allt utanför butiker och inne i inomhuscentra med en massa skyltar och annat som står i vägen för oss synskadade.

Att jag börjar med en gullgube är föra att jag måste höra vad jag skriver för jag kan inte läsa vad jag skriver på ett normalt sätt utan jag använder en talsyntes för att läsa och det enda sättet för mkig att få talet att fungera på dessa kommentarsidor är klistra in den gula gubben så den med solglasögon får bli min signatur då jag själv bär mörka glasögon för att inte bli bländad av lljuset

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.