Hjälpmedel

Hjälpmedel

2008-01-18 15:15 #0 av: [SvenA]

Som synskadad kan man behöva en mängd olika hjälpmedel.

Som synskadad kan man behöva en hel del olika hjälpmedel men hur får man reda på vad som finns på marknaden.Du som har olika hjälpmedel berätta för oss andra vad du har och var du har fått tag i detta .Det är viktigt att vi hjälps åt så att vi alla kan få ett väl fungerande liv även fasr vi har våra synskador. Om vi hjälps åt och skriver här vad vi har för hjälpmedel kan säkert få en bra uppfatning omvad som finns på marknadenoch på detta sätt hjälpa varandra till ett bättre liv som synskadad.

SvenA

Av: SvenA

Datum för publicering

  • 2008-01-18
Anmäl
2008-01-18 15:29 #1 av: [SvenA]

Jag själv har Vitkäppen en teknikkäpp så har jag förstoringsprogram med talsyntes till datorn och en skanner så att jag kan läsa in text u datorn från papper och få det uppläst via datorn jag har även en en magnelink som är en förstoringsapparat som man kan lägga ett papper eller andra föremål underen kamera och på det sättet förstora upp saker och ting  som inte går att skanna .Jag har även ettdtaprogram som talar om vilka bokstäver på tangentbordet jag trycker på och på detta sätt håller jag på och lär mig tangentbordet utantill så att jag skall kunna skriva utan att kunna se tangetbordets bokstäver och tecken

Anmäl
2008-01-18 15:38 #2 av: Gnidde

Hur fungerar teknikkäppen och vilka kan få den. Min svärmor är nämligen så gott som helt blind och har bara vitkäppen. Hon har trillat ett flertal gånger, så jag undrar om det kan vara något för henn att begära att få som hjälpmedel.

Anmäl
2008-01-18 15:50 #3 av: [SvenA]

Teknikkäppen ser ut som en vanlig vitkäpp skillnaden är den att med teknikkäppen har man i marken hela tiden och känner sig fram med den i stället för att man ser vad som finns framför en. Det finns aven vanliga käppar som är vitfärgade som vissa som kanske har svårt med balansen som är bättre . Sedan finns markeringskäppen som man har en bit ovanför marken och känner sig fram med och även markerar för omgivningen att man ser dåligt och samtliga käppar fins hos syncentralerna för utprovning.

Anmäl
2008-01-18 18:44 #4 av: [SvenA]

Ni vetväl om att som synskadad kan man ansöka om gratis nummerupplysning via eniro på 118 400

Anmäl
2008-01-19 13:24 #5 av: Gnidde

Tack SvenA för hjälpen!

Anmäl
2008-06-14 21:08 #6 av: [SvenA]

Om man som jag har använt pekfingervalsen förut när jag skrev på datornså måste jag nu lära mig att skriva utan att se tangentvordet och för detta ändamål gar jag fått ett program som heter Tango Touch som är ett tamgembordsträningsprogtam och då kan man lära sig var tangenterna sitter och få rätt fingersättning för att skriva utam att se tangentbordet det talar om när man gör rättdet är ett myckeyt bra program tycker jag

Anmäl