Synskador

Hur jag blev synskadad

2007-11-29 12:43 #0 av: Leffe

Ishockey eller bandy. Vet inte vad jag spelade när jag slog huvudet i isen. Det var vid nyårstid för ungefär 45 år sedan. Vet ej heller vilka jag spelade med. Vet ej heller hur jag kom hem. Det var i alla fall jullov.

 

 

Hemma vet jag att min pappa ringde från jobbet och ville något, men jag betedde mig konstigt och sa att jag slagit huvudet i isen. Han kom hem och vi åkte till sjukhuset. Det konstaterades att jag fått en ordentlig hjärnskakning så jag fick ligga kvar. En del undersökningar gjordes. Efter några dagar fick jag komma hem igen. Allt var lungt i nästan ett år.

Min plats i klassrummet var längst bort. Efter en kvart av lektionerna börja de det rinna ur ögonen och jag blev trött i ögonen. Bad klassföreståndaren att jag ville flytta framåt, men blev skickad till skolsköterskan och så småningom hamnade jag på ögonmottagningen på Eskilstuna sjukhus (bodde i Eskilstuna då).

Där konstaterade man att näthinnan börjat lossna sakta men säkert på höger öga. En utredning gjordes och man kom fram till att när jag, ett år tidigare slog huvudet i isen fått en klubba, puck eller boll över ögat före eller efter fallet.

Det blev operation. På den tiden svetsade man fast näthinnan. Hade förbundna ögon och lärde mig så småningom höra på fotstegen vilken personal som kom in. Det var det enda som var roligt.

Operationen blev inte bra utan jag skickades till specialist på näthinneavlossning. Specialisterna fanns på två sjukhus - Göteborg och Örebro. Jag fick åka till Örebro. Operation nummer två genomfördes och nu satt näthinnan fast. Fick ha förbundna ögon totalt i tre månader från första operationen. Sedan fick jag ha typ av skydd över ögonen där jag bara kunde se ut genom et litet hål mitt fram på varje öga.

Synen blev aldrig bra. Man konstaterade att "fläcken" där synstrålarna går samman hade blivit ärrig, troligen efter klubban, pucken eller bollen ovan. Jag har ledsyn, ser översta raden på bokstavstavlan, och allt har roliga former om jag bara använder höger öga (har faktiskt blivit bättre på gamla dar).

Det var inga problem att få körkort. Fick sedan också taxikort efter dispens från socialstyrelsen och läkare. Hade haft felet så länge att det inte var några problem med korriceringar o.dyl. Skulle kunna få busskort också.

En gång har jag blivit ledsen och kännt mig handikappad och det var när jag sökte jobb på Stockholms Lokaltrafik och kom till läkarundersökningen. Där sa läkaren att de anställer inte handikappade människor. Då var det nästan så jag inte ville vara med längre.

Men här är jag...

 

Av: LeffeD

Datum för publicering

  • 2007-11-29
Anmäl
2007-11-29 14:34 #1 av: [SvenA]

Mycket intressant och man ser hur lätt det är att tappa synenmen den här gången gick det ganska bra.

Anmäl
2007-11-30 09:42 #2 av: Niklas

Vilken sorglig berättelse, men samtidigt tycker jag att det verkar som om du klarar dig ganska bra.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl
2007-11-30 10:10 #3 av: Leffe

Jo jag har klarat mig jättebra. Har inte direkt några problem. Enda gången jag lidit av det var när jag sökte jobb på SL.

Anmäl
2007-11-30 11:00 #4 av: [SvenA]

Det går alldeles utmärkt att bara ha syn på ett öga har haft det hela livet och även varit yrkesbilist.

Anmäl
2008-01-10 11:11 #5 av: SusanneStromstedt

#3

Det är SL´s förlust.../Kram

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.