Ledsagarservice

Ledsagarservice

2007-10-21 15:32 #0 av: [SvenA]

Hur fungerar ledsagarservicen?

Hur fungerar det med ledsagarservicen där du bor?

 

Då jag är ny synskadad och i behov av ledsagning i främmande miljöer så vore det bra att få höra era synpunkter på hur en bra ledsagarservice skall fungera och hur en bra ledsagare skall var ur er synpunkt.

Vad tycker ni? Ska ledsagare vara i samma ålder eller skall man eftersträva mer eller  mindre ålderskilnad?

Skriv och berätta vad du tycker. Dina synpunkter är viktiga.

Sven.A

Av: Eric

Datum för publicering

  • 2007-10-21
Anmäl
2007-10-26 02:00 #1 av: Jenna-Gun

Jag skulle åka buss till Umeå sjukhus för att operera mitt ena öga.

Från min by går bussar förbi så jag kunde åka med den. Men det var bussbyte i Örnsköldsvik och jag hade bara 5 minuter på mej att hitta rätt buss. för vidare färd.

Frågade busschauffören om hjälp, men icke, han sa: att jag skulle ha ledsagare som andra synskadade.

Som tur var fick jag hjälp av en tant.

Men nu mera så åker jag med landstingsbussen som går direkt.

Jenna.

Anmäl
2007-10-26 09:43 #2 av: [SvenA]

Jag har själv inte ledsagare ännu men hoppas att kunna få det snart annars så är man låst inomhus även om man bor nästan i den stora staden Buss är inte att tänka på då det går flera bussar och jag ser inte vilka .

Anmäl
2007-10-26 13:59 #3 av: Jenna-Gun

Jag har ju min man som både färdtjänst och ledsagare

Har färdtjänstkort.

Men jag använder inte det.

För dyrt med de avstånd som är här i obygden

Anmäl
2007-10-27 22:44 #4 av: vanessa

Ålder ser jag som det minsta bekymret. det handlar om personkemi, sedan kan det vara 50 år mellan. Mamma har ledsagare från Röda Korset. De hon tycker extra om är de som pratar, skrattar, visar sin personlighet och är öppna. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-10-28 09:13 #5 av: [SvenA]

Personligen anser jag att det mest viktiga är att personkemin och att man har ungefär samma intresseområden så att det blir en bra kommunikation mellan brukaren och den som är ledsagare.Om jag ska en ledsagare måste personen tycka om att vara ute och gå mycket då jag själv har ett stort behov av det för mitt välbefinnande och då måste manha olika samtalsämnen sedan har ålder ingen som helst betydelse för mig.

Anmäl
2007-10-28 11:03 #6 av: Leffe

Borde inte vem som helst kunna hjälpa till vid behov eller bryr sig inte människor. Själv kör jag färdtjänstbuss om dagarna i Stockholmsområdet. I det jobbet ingår att följa kunden till och från t ex lägenheten om det inte handlar om en s.k. Taxikörning. Då hämtar och lämnar bara på adressen. Fast när jag lämnar frågar jag alltid om kunden vill ha mer hjälp. Det är för mig en självklarhet. Likaså var det de åren jag körde taxi. Jag hjälpte vid behov ända till lägenheten. Självklart. Det är detsamma när jag vilken tid det än är och i jobb eller icke. Ser jag någon med vit käpp som verkar ha bekymmer frågar jag alltid om jag kan hjälpa till. För mig är det en självklarhet. Fick jag inte arbeta eller göra på detta sätt skulle jag inte må bra.

Anmäl
2007-10-28 11:21 #7 av: [SvenA]

Tänk om alla var som du då skulle det verkligen vara lätt att vara synskadad .Oftast så blir man bara avsläppt frågan om hjälp får man mycket sällan.

Anmäl
2007-10-28 12:08 #8 av: Jenna-Gun

Frågar man själv så får man svaret att det inte ingår i priset.

Ja, kan vi inte klona dej Leffe.

Det skulle behövad flera tusen

sådana som du.

 Kram Jenna

Anmäl
2007-11-04 13:29 #9 av: [SvenA]

Om ni går in på Polotok i Fokus så behandlas ledsagarservice däe med en rad olika inlägg.Ni hittar Politik i Fokus under rubriken fler sajter ovan

Anmäl
2007-11-07 15:30 #10 av: evafridh

Hej!

Jag har nyligen fått rätt till ledsagarservice enligt LSS. Det känns underbart då jag har kämpat för det i flera år. När jag var liten ansåg Partille kommun att jag tillhörde personkretsen. Det gjorde Skara kommun också när jag flyttade dit. I Göteborg blev det dock kalla handen. Där ansåg handläggaren att jag inte tillhörde LSS- personkrets eftersom jag kan torka mig i rumpan själv. Det var tydligen kriteriet på stora svårigheter i det dagliga livet. Att jag som gravt synskadad inte kan orientera och förflytta mig på egen hand i okända miljöer räknades inte. Det gjorde inte heller det faktum att jag inte kan ta del av skriftlig information i form av exempelvis post, tidtabeller och menyer. Länsrätten höll tyvärr med kommunen. När jag flyttade till Vänersborg var det samma visa, ingen LSS och 1600 kronor i månaden i avgift för ledsagning enligt Socialtjänstlagen. Jag överklagade och fick rätt i länsrätten. Kommunen överklagade till kammarrätten som inte hann ta upp fallet innan jag flyttade. Nu har jag flyttat tillbaka till Göteborg igen och kommunen har ändrat sig och insett att jag tillhör personkretsen.

Nu återstår steg två att få ledsagningen att fungera praktiskt. Jag har tre ledsagare som jag ringer till för att boka in dem. Det funkar inte särskilt bra för de har andra jobb och kan sällan ställa upp. Kvinnan som är ansvarig för ledsagarna vägrar att schemalägga dem. Om situationen inte blir bättre snart kommer jag att kontakta Länsstyrelsen.

Mina ledsagare är i varierande ålder, en är i 25- års åldern och de andra två är medelålders. Jag använder dem för att köpa livsmedel och andra produkter, få min post uppläst och blanketter ifyllda samt när jag vill träna simning, gå på bio eller göra något annat skoj. Då jag behöver hjälp inne i omklädningsrummet har jag enbart kvinnliga ledsagare. Det blir smidigast så. 

Synskadades Riksförbund arbetar för att gravt synskadade skall får rätt till ledsagarservice enligt LSS oavsett var i landet de bor. Ring till deras växel och be att få prata med Leif Jeppsson för att få veta mer om detta arbete. Telefonnumret är 08-39 90 00.   

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.