Tillgänglighet

Ledstråk

2007-10-21 13:44 #0 av: [SvenA]

Hur orienterar vi oss ute i samhället vi som har grava synskador orienterar oss med hjälp av den vita käppen och det finns de som orienterar sig på andra sätt.

Ledstråk

För att underlätta orienteringen för synskadade så behövs ledstråk som fungerar för personer som är synsvaga eller blinda. När vi talar om begreppet ledstråk så menar vi något att följa. För den som är synsvag kan det handla om att följa en kontrastrik rand, är man blind så är ett ledstråk något man kan följa med hjälp av den vita käppen eller något som känns i fötterna som till exempel annorlunda markbeläggning som grus mot asfalt.

 

Om det finns någon typ av ledstråk så underlättar dessa synskadades möjligheter att hitta till olika funktioner. Ett ledstråk ska ses som en viktig del i en mängd olika förutsättningar som behövs för att vi som är synskadade ska kunna ta oss fram någorlunda obehindrat.

Eftersom synskadade saknar möjlighet att orientera sig med hjälp av landmärken, som personer med god synförmåga kan göra, så behöver vi ha god kännedom om hur omgivningen ser ut där vi vistas. Det är först när vi vet var bankomaten, busshållplatsen, övergångstället eller olika funktioner i en publik byggnad finns, som vi kan ha god hjälp av ett ledstråk. Är man helt främmande på en plats så vet man inte vad ledstråket leder till.

Att tänka på:

Det är viktigt att komma ihåg att gruppen synskadade kan delas upp i två grupper; de som orienterar sig med hjälp av lite syn (synsvaga) och blinda personer som orienterar sig med den vita käppen.

Viktigt är också att fundera på var ledstråk behövs, hur de utformas och vilka platser ledstråken ska leda till.

Hur kan ett ledstråk se ut

Utomhus:

 • l  Ett räcke
 • l  Husvägg
 • l  Trottoarkant
 • l  Kontrasterande ränder eller färger på markbeläggningen
 • l  Skillnader i markbeläggning:
 • Kombination grus - asfalt
 • Asfalt - gräskant

Det har på senaste åren marknadsförts en rad olika typer av markplattor som rubriceras som taktila plattor för synskadade. De flesta av dessa plattor är inte funktionella. Om någon typ att taktila plattor ska användas utomhus bör de taktila upphöjningarna vara minst 1 cm. De taktila plattorna får dessutom inte kombineras med liknande släta markplattor. Ska en taktil platta användas så bör omgivande material förslagsvis vara asfalt.

Belysning kan också användas som hjälp att markera en väg för synsvaga personer.

Inomhus:

 • l  Långa gångmattor från entré som leder fram till informationdisk
 • l  Vägg att följa
 • l  Kontrastmarkeringar i golv (för synsvaga)
 • l  Olika golvbeläggningar

Informationen kommer från Synskadades Riksförbund

 

Av: Eric

Datum för publicering

 • 2007-10-21
Anmäl
2007-10-27 20:17 #1 av: Lorita

Väldigt intressant ska ha detta i åtanke i framtiden Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2007-10-27 22:18 #2 av: [SvenA]

Nu när löven har fallit där jag bor har jag mycket svårt att orientera mig då jag nåste ha den vita käppen för att hitta men då löven ligger utefter kanstenar och över asfaltskante gör att det är nästan omöjligt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.