Ledsagarservice

Oaceptabla Skillnader

2007-11-02 09:13 #0 av: [SvenA]

Ledsagarservicen ser helt olika ut i olika kommuner.

    

Oacceptabla skillnader

Avgifterna för ledsagning varierar kraftigt mellan kommunerna i Stockholms län. I Täby får Anders Liljemark betala 230 kr i timmen för att bli ledsagad. För Elsy-Marie Järlestedt i Stockholm är samma tjänst avgiftsfri.

Det här är anmärkningsvärda och helt oacceptabla skillnader, säger Elisabeth Ravstis, styrelseledamot i SRF Stockholms och Gotlands län.
-Synskadade måste precis som andra få möjlighet att leva ett aktivt liv, oavsett var man bor.

Sådant som är självklart för andra, som att ta sig till tandläkaren eller frisören, eller att delta i en fritidsaktivitet, kräver ofta hjälp av en ledsagare om man inte ser. Många får hjälp av anhöriga, men det går också att få hjälp från kommunen.

Anders Liljemark bor i Täby, där man i likhet med andra kommuner erbjuder hemtjänst för den som är berättigad till sådan. I hemtjänsten ingår hjälp att handla mat, vilket kan innebära ledsagning till matbutiken. Allt som har med fritidsaktiviteter att göra, som promenader eller konsertbesök, ligger utanför hemtjänsten. Det gäller också läkarbesök eller besök i en specialbutik. För ledsagning utanför hemtjänsten är avgiften i Täby 230 kronor i timmen, högst i länet. Ingen betalar dock mer än 1612 kr i månaden, och den som har låg inkomst betalar mindre.

-Den höga kostnaden gör att få utnyttjar möjligheten till ledsagning. Många synskadade får därmed svårt att lämna sin bostad, säger Nils Adelin, ordförande i SRF Norrort.

En kartläggning som SRF i Stockholms och Gotlands län genomfört visar på stora skillnader mellan kommunerna när det gäller avgifter för ledsagning. Kartläggningen bygger på enkätsvar, vilket innebär och svaren kan innehålla överdrifter från kommunernas sida. Bland annat har distriktet fått signaler om att en i princip kostnadsfri ledsagning kan vara mycket svår att få beviljad i vissa kommuner. Brist på ledsagare är en annan orsak till att servicen fungerar sämre i praktiken än på pappret. Skillnaden mellan kommunerna är ändå tydlig.

Åtta kommuner i Stockholms län uppger sig erbjuda ledsagning utan avgift. Dit hör Stockholms kommun.
-För mig fungerar ledsagningen utmärkt. Jag är mycket nöjd, säger Elsy-Marie Järlestedt, som har ledsagning några timmar i veckan.

De kommuner som tar ut avgifter tillämpar väldigt olika taxor. Täby- Solna- och Nacka kommun har högst avgifter. I Nacka kostar ledsagning upp till 1612 kronor i månaden. Grannkommunen Värmdö har en månadsavgift på maximalt 469 kronor.

Det är i de nordöstra delarna av länet som det är svårast att få ledsagning. I Täby kommun har man i det längsta undvikit att alls erbjuda ledsagning. Nyligen fälldes kommunen i regeringsrätten för att man inte gett en kvinna i 90-årsåldern ledsagade promenader. Nils Adelin har kämpat för att få klarhet i vilka regler som gäller. För några månader sedan fick han beskedet att Täby kommun över huvud taget inte erbjöd ledsagning. Han hänvisades istället till Röda Korset.
-I kontakter med kommunen är det viktigt att man kan jämföra, att man har på fötterna och att man har sakskäl. Det har vi nu i och med distriktets undersökning, säger Nils Adelin.
Johan Rosengren

Faktaruta:
De kommuner som tar betalt för ledsagning är Danderyd, Ekerö, Haninge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Nynäshamn, Salem, Sollentuna, Solna, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker. Även Gotlands kommun tar betalt för ledsagning.

Texten kommer från

Vår Synpunkt - Nr 6 Juni 2007

Medlemstidning för synskadade i Stockholms och Gotlands län

Sven A

 

Av: Eric

Datum för publicering

  • 2007-11-02
Anmäl
2007-11-02 15:24 #1 av: Jenna-Gun

Vet inget om det här i min kommun måste jag erkänna.

Jag bor ute på landet.

Jenna

Anmäl
2007-11-02 15:43 #2 av: [SvenA]

Då kanske det är dag att kontrolera vad du skulle få betala om skulle behöva det.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.