Allmänt/Övrigt

Torra ögon och tårsubstitut

2014-04-23 22:50 #0 av: mollyt

Jag är som fler av er redan säkert vet specialutbildad optiker och har en del kunskap när det gäller torra ögon. För det första så finns det olika orsaker till varför man har torra ögon - antingen kan man ha för dålig kvalité på sina tårar vilket för att de dunstar bort från ögat för fort eller så har man helt enkelt för lite tårar. Sedan kan man äta mediciner som ger torra ögon (vanliga SSRI-preparat är väldigt vanligt att de ger torra ögon).

Det finns en uppsjö av preparat på marknaden idag som ofta omges av väldigt prisande reklamer om hur fantastiskt bra dessa produkter är. Fredrik Källmark på Karolinska Institutet forskar på bland annat torra ögon. De gjorde en stor studie där de tittade de vanligaste "tårsubstituten" (komfortdroppar) och väldigt många av dessa gav till och med torrare ögon än vad personen hade innan droppen installerades i ögat. Så det är skillnad mellan dropparna, man kan inte generalisera dem och säga att alla är bra eller att alla är dåliga. Jag själv har varit med som försöksperson i denna studie förra året och jag fick torrare ögon av fler av preparaten.

För att en komfortdroppe eller som de ibland kallas för tårsubstitut ska fungera bra så ska den ha låg osmolaritet, en viskositet som överensstämmer med ögat. Den ska innehålla elektrolyter och ha ett bra ph-värde.

(Du kan läsa en tidigare artikel här på sidan 12 i denna tidning, http://www.optikbranschen.se/pics/1/30/Optik_2_13.pdf).

I vilket fall så finns det två droppar som har visat sig ha positiv effekt på ögats tårfilm, dels Blink® intensive tears plus som finns på flaska och TheraTears ögondroppe som finns som pipett med engångsdoser. 

Hur ofta man behöver droppa komfortdroppar är väldigt olika. Jag åt själv medicin under en period som torkade ut mina slemhinnor och när jag var som sämst kunde jag droppa 15-20 droppar varje dag. Jag skulle inte säga att det är normalt att droppa så ofta - men allt är relativt.

Något som annars har visat sig vara effektivt mot torra ögon är värmemassage. Att man värmer upp fettet som finns i körtlarna i ögonlocken och masserar dessa körtelgångar med en lätt massage (efter uppvärmning) på stängt ögonlock - varje dag. 

Även Omega-3 har visat positiv effekt på torra ögon. Forskning har gjorts på patienter med Sjögrens syndrom. Viktigt här är att det ska vara ren omega-3 och inte kombinerat med omega-6 (som ofta finns i hälsokostens omgega-3-produkter). Bra Omega-3 säljs hos flera optiker som har "ögonapotek" i butiken. Jag rekommenderar dem från TheraTears som bland annat säljs hos bland annat Synsam och flera andra optikerbutiker. (http://www.theratears.com/nutrition.php

Anmäl
2014-04-30 21:43 #1 av: Maria

Har du någon länk till studien? Jag kan inte hitta den på Pubmed. Eller den kanske inte är publicerad ännu?

/Maria

 

Anmäl
2014-05-01 18:20 #2 av: mollyt

Jag ska se om jag kan hitta en länk #1, återkommer!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.