Bemötanden

Biståndsbedömmarna saknar kompetens.

2010-09-02 12:59 #0 av: [SvenA]

Dom kommunala Biståndsbedömarna inom den kommunala hemtjänsten saknar den rätta kompetensen som man som hjälptagare har rätt att kräva av dessa som ska bedöma om man har ett behov av vissa insatser i det dagliga livet i och med att dessa Biståndsbedömarna inte har den rätta kompetensen för sitt arbete, får vi som har behov av dom olika insatserna inte heller den hjälp som vi verkligen har behov av och även har laglig rätt till.

Dom kommunala Biståndsbedömarna är i grunden Socionomer eller Beteendevetare och har bara en ren teoretisk utbildning. Dom har alltså ingen som helst erfarenhet av hur det fungerar att leva med ett funktionshinder i praktiken. Vilket klart framgår av deras syn på vad man har för hjälpbehov och i vilken omfattning man har dom olika hjälpbehoven .

Att Biståndsbedömarna saknar kompetensen framgår med all tydlighet om man tittar på deras fattade beslut. Besluten fattas helt på deras teoretiska kunskaper och deras helt privata tyckanden. Det finns sällan beslut som är fattade på rätt sätt och med den rätta kompetensen. Vilket drabbar den enskilde hjälptagaren väldigt hårt .

Att man inte inom kommunerna ser till att dom personer som ska fatta beslut i dessa viktiga frågor har den rätta kompetensen, har fått katastrofala följder för den enskilde kommuninvånaren som har behov av praktisk hjälp för att kunna få leva ett värdigt liv .

Dom som är mest lämpade för detta viktiga arbete är egentligen Arbetsterapeuter eller sjukgymnaster som har arbetat praktiskt med funktionshindrade personer.

Fför man måste veta en hel del om hur det faktiskt fungerar att leva med ett funktionshinder, det är inget man kan läsa sig till om hur livet som funktionshindrad ter sig i vardagslivet .

Vi måste få en omgående förändring i biståndsbedömmningarna om vi verkligen talar om allas lika värde och allas lika rätt .

 

Anmäl
2010-09-02 22:23 #1 av: [SvenA]

Det är inte underligt att vi inte får den hjälpen vi behöver så länge personer som inte vet hur det är att vara gravt synskadad ska bedömma en annan persons hjälpbehov i praktiska görenål

Anmäl
2010-09-03 12:23 #2 av: [Beavis]

Ja jag tycker att det borde ingå åtminstonde en kurs där de får sitta i rullstol en heldag samt att gå med bindel för ögonen i minst en dag för att se hur det är. Självklart skall de få ha käpp och/eller en blindhund. Men detta borde vara ett minimumkrav i deras utbildning.

Inte särskillt svårt att fixa, hunden e kanske tveksam men en gammal rullstol och en ögonbindel är ju inte svårt o fixa. dessutom finns det ju ögondroppar man kan använda som förstör synen ca en dag man kan ta till. (som inte förstör synen permanent då.)

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-09-03 13:17 #3 av: [SvenA]

Det ska vara flera dagar det räcker inte med en dag för att man ska kunna bilda sig en ungefärlig kämsla

Sitter man i rullstolen så ska man också få vara med om att en vilt främmande människa kommer och hjälper en på toaletten och i duschen

Det är likadant med att pröva på att inte se det måste vara realistiskt man ska verkligen ut i samhället där det kan dyka upp saker var som helst

Anmäl
2010-09-03 14:14 #4 av: [Beavis]

Det kan ju vara svårt att få dem att testa i flera dagar men vore ju en idé att de skall testa det så länge de läser ämnet.

Och självklart skall det vara dygnet runt och inte bara under skoltid, så att de får testa att möta andra människor, tasig runt på stan och så vidare.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.