Bemötanden

När ska vi bli behandlade som mäniskor?

2010-07-26 10:50 #0 av: [SvenA]

Utgångspunkten för svensk funktionshinderpolitik är principen om alla människors lika värde och lika rätt.

Generella insatser för att förbättra tillgängligheten i samhället är centrala för att nå de politiska målen om delaktighet och jämlikhet.

Personer med funktionsnedsättning kan vara i behov av individuellt stöd från samhället. Staten, kommunerna och landstingen har tillsammans ansvaret för detta stöd som syftar till att garantera god hälsa samt ekonomisk och social trygghet. Detta säger socialstyrelsen .

 

I dagsläget blir vi med stora hjälpbehov av en annan person betraktade som något som katten har släpat in och som man snarast vill slänga i soporna.

Även vi vill betraktadesom vanliga mäniskor och bli behandlade som de enskilda individer vi är vi har alla olika behov och vill inte bli behandlade som en homogen grupp vi vill själva kunna avgöra vad vi behöver för praktisk hjälp och när vi behöver denna hjälp .

Det är bara vi själva som kan avgöra när vi behöverhjälp och med vad vi behöver denna praktiska hjälpen av en annan persondet kan ingen annan avgöra åt oss .

 

FN konnvventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionshinder är väldigt klar och tydlig om att det bara är vi själva som kan avgöra våra egna hjälpbehov och att vi har rätt till det stöd och hjälp som vi behöver på våra egna villkor och när vi själva väljer att få detta stöd

Läs Artiklarna 1-4 och artiklarna 19 -20 som ger oss den rätten dessa artiklarna är juridiskt bindande i och med att sverige som nation har skrivit under dessa konventioner

Konventionen gäller från och med 2009-01-14

Detta betyder att denna FN konvention även gäller i Upplands-Bro kommun

Så när kommunen på alla sätt vill begränsa oss från att kunna vara fullt delaktiga och jämlika så strider detta mot bådesveriges grundlag och FN konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar

Det strider även mot socialtjänstlagen §.

Så nu är frågan; när vi från kommunens sida kommer att bli betraktade som de mäniskor vi är?        Och att vi verkligen får det städ och hjälp som vi har rätt till på våra egna villkor ?

Vi är trötta på att bli behandlade som sopor som man kan göra vad man vill med

 

 

Anmäl
2010-07-26 10:56 #1 av: [SvenA]

Tyvärr är det inte bara i upplands-bro kommun som det är så här det verkar vara en trend i de flesta kommunerna i landet

Anmäl
2010-07-26 12:49 #3 av: Leffe

Har det inte varit så att en gång i tiden så kom inte funktionshindrade någonstans. De var instängda i sina hem eller på institutioner. Sedan började Sverige bli ett rikt land och politikerna började tänka vad ska vi lägga statens pengar. Jo vi gör om så samhället så det blir handikappsvänligt. Färdtjänst och hemhjälp infördes. Så kom ledsagare och hanikappsanpassade lägenheter. De funktionshindrade fick lukta på och fick smak av frihet och något så när likaberättigande.

Så kom den ekonomiska krisen. Politikerna kommer fram till att det måste sparas pengar. I desperation börjar de titta på vilka som gör minst nytta i samhället. De kommer fram till att det är de funktionshindrade (de glömde att det är de själva som gör minst nytta, men tar mest pengar). De funktionshindrade stängs mer och mer in igen. Tjänstemännen lyder politikernas order. Sedan är det väl så också att de funktionshindrade kanske inte har samma ork på grund av sjukdomar och sådant att protestera. Så alla håller tyst och tjänstemän och politiker njuter och tycker de gör ett bra jobb.

Nej håll inte tyst öppna käften och säg ifrån.

Anmäl
2010-07-29 00:34 #4 av: [Beavis]

Du har så rätt leffe, det  är ju så det var. Men det är ju som att man låter en innekatt bli utekatt för att senare låsa in den igen. Det fungear inte katten har sett friheten och kommer att protestera och ta varje chans att komma ut igen. precis som vi som kommer att sakta ruttna bort eller offra det mesta för att kunna komma ut.

Tiden där man hade familjen som ställde upp med allt är sedan länge borta i Svea rike

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-07-29 12:14 #5 av: [SvenA]

Vi har i dag ett helt annat samhhälle där man inte längre bor kvar på den ort man föds på man ska ju i dagens samhälle helst flytta runt tycker våra makthavare

Det är ett sätt för att vi inte ska kunna känna oss trygga på en plats och ställa en massa krav på samhället

 

Anmäl
2010-07-29 13:33 #6 av: [Beavis]

Just det att vårt samhälle ändrades och folk började flytta runt i landet lämna hemorten och lämna hbarndomshemmet tidigare gjorde ju behovet av hemtjänst mm stor och på 50- 60 -70 talet hade Sverige råd med detta utan problem. Samhället blev öppnare även för dess svagare medlemmar. Tyvärr verkar dessa dagar vara förbi nu är det Darwinismen som härskar , "Den starkes överlevnad"

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.