Annons:
Etiketttillgänglighet
Läst 2387 ggr
[SvenA]
5/6/11, 1:49 PM

Marsch på 26 orter för en antidiskrimineringslag

Pressmeddelande 2011-05-06 Om en knapp månad, den 4 juni, går den samlade funktionshindersrörelsen ut på gator och torg och kräver en lag som klassar otillgänglighet som diskriminering av personer med funktionsnedsättning på runt 30 orter i landet.

- En miljon människor diskrimineras dagligen. Nu har riksdag och regering en chans att ta ett enormt viktigt steg framåt genom att införa en antidiskrimineringslag, säger språkröret Hans Filipsson. Det är nionde året i rad som Marschen för tillgänglighet genomförs. I år planerar 26 orter att genomföra lokala marscher under samma dag. Bakom står bland annat hela den samlade handikapprörelsen. - Det är beklämmande att Sverige inte redan har en lag som klassar otillgänglighet som ett diskrimineringsbrott mot personer med funktionsnedsättning. Den typen av lag finns redan i flera länder, bland dem Norge sedan januari 2009.

- En miljon känner sig dagligen diskriminerad i Sverige. 60-90 procent av svenska stadskärnor är helt eller delvis otillgängliga. Det är inte värdigt ett modernt land, konstaterar Hans Filipsson som delar uppgiften som språkrör för Marschen för tillgänglighet med Emma Johansson. Otillgänglighet som diskrimineringsgrund fanns med i förslaget till den nya diskrimineringslag som gäller i Sverige sedan januari 2009. I sista stund lyftes otillgängligheten ut. Nu är den utredning som regeringen tillsatte Hans Ytterberg, tidigare HomO, ute på remiss. Den föreslår just en diskrimineringsklassning av otillgängligheten.

- Nu har riksdag och regering sitt absolut bästa tillfälle att visa att den miljon människor vi representerar också ska få delta i och bidra till det samhälle vi lever i. Utredningen är gjord. Det är bara att säga ja till lagen. Diskriminering har ingen prislapp, säger Emma Johansson. Marscher planeras för närvarande på följande orter:

  • Askersund,
  • Gislaved,
  • Göteborg,
  • Halmstad,
  • Helsingborg,
  • Härnösand,
  • Jönköping,
  • Karlstad,
  • Kristianstad,
  • Malmö,
  • Mönsterås,
  • Norrköping,
  • Ronneby,
  • Skellefteå,
  • Stockholm,
  • Strömsund,
  • Svenstavik,
  • Säter,
  • Umeå,
  • Uppsala,
  • Varberg,
  • Vänersborg,
  • Västerås,
  • Växjö,
  • Ånge och Östersund.

Lokala kontaktpersoner finns på: www.marschen.se, länk: Marscherande orter 2011. För mer information, kontakta: Mårten Gudmundhs, pressansvarig och koordinator, 0739-98 94 90, marten@marschen.se Emma Johansson, språkrör, 0707-870395, emma@marschen.se Hans Filipsson, grundare och språkrör, hans@marschen.se Mer om Marschen för tillgänglighet: Vanliga frågor om Marschen för tillgänglighet och otillgänglighet som diskrimineringsgrund: http://www.marschen.se/vanligafragor Marschen för tillgänglighet är en organisation som verkar för att otillgänglighet ska klassas som diskriminering av personer med funktionsnedsättning i Sverige. Fler än 140 organisationer, företag och webbsidor har hittills ställt sig bakom Marschen för tillgänglighet. Marschen sker för åttonde året i rad. Huvudsponsor är Stil, Stiftarna av Independent Living i Sverige. En fullständig förteckning över stödjande finns på http://www.marschen.se/stodjande

Annons:
Leffe
5/8/11, 3:54 PM
[Beavis]
5/8/11, 4:38 PM
#2

2.8 Vilka andra länder har redan liknande lagstigning?
I många andra länder finns redan lagstiftning som förbjuder exempelvis näringsidkare och offentliga organ att diskriminera människor genom otillgängliga verksamheter. Några exempel, i kronologisk ordning efter införande, är:

Tänkte det kunde vara intressant att visa att lagar redan finns. Jag är intresserad av att veta om temat i år? hittade på deras hemsida att det verkar vara just denna lag.

[SvenA]
5/8/11, 7:42 PM
#3

Det här är bara trams från sveriges sida det är starka lobbygrupper som ligger bakom som tycker att det inte är så viktigt att vi har ett samhälle för ala samtidigt är dom rädda för kostnader om dom inte ser till att det anpassas ordentligt Det finns till och med inskrivit i FN konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionshinder som sverigen och EU har skrivit under och förbundit sig att följa Det hela visar på en väldigt konstig människosyn i grunden man säger att vi som har funktionshinder inte är välkommna in i hela samhället och det stämmer med dom övriga nedragningarna av den sociala omsorgen såsom assistansreformen som även den håller på och skrotas

[Beavis]
5/8/11, 8:11 PM
#4

Men så är det ju i resten av samhället, vi är inte välkomna in i gemenskapen utom på vissa väl valda platser där vi inte kan väcka uppmärksamhet och avsky.

[SvenA]
5/9/11, 8:02 AM
#5

Visst är det så men vad ggör vi själva åt detta inte tar vi striden för det på ett högljudd sätt precis Vi knyter näven i fickan och tycker att det är så hemskt sen slutar det där tycvärr Det är därför samhället ser ut som det gör Vi börgjade för 60 år sedan att riva ner dom gamla instituionerna och nu börjar vi bygga upp dom igen Assitansreformen kom 1993 och nyu håller vi redan på att momtera ner den också så den här gången tog det barra 14 år innan man börgjade montera ner även denna Så frågan äär vad blir nästa steg i nedmonteringen av våra mänskliga rättigheter

[Beavis]
5/9/11, 2:08 PM
#6

Jag hade assistent redan på sjuttiotalet? jag sa upp den på åttiotalet så då måste det varit någon annan reform jag utnyttjade då?

Annons:
[SvenA]
5/9/11, 8:05 PM
#7

Det måste ha varit genom kommunens hemtjänst för det var det enda som fanns på den tiden förutom habliteringen

[Beavis]
5/9/11, 8:17 PM
#8

Jag var för liten för att ha koll på den tiden men de sprang efter mig på dagis och i skolan. Sen ville jag bli självständig så jag sa upp henne.

[SvenA]
5/9/11, 8:42 PM
#9

Det är en helt annan sak, det var en resursperson som dom hade åt dig. som dom fick extra betalt för. Den nuvarande assistansreformen arbetades fram under 80 talet på grund av att det var för många personer som kom hem till våra bostäder och skulle hjälpa oss med det mest intima, som toalettbesök och dusch samt påklädning. Hade man så pass stora omsorgsbehov var det inte alls ovanligt att man låg på ett långvårdsjukhus heller. Där kunde en 16 årig person få dela rum med en 100 åring

Det var för att slippa detta som man kämpade för den nuvarande assistansreformen som har fått var bra i 14 år innan man börgjae de att tycka att den blev för dyr och man har sedan 2007 försökt och lyckats få ner kostnaderna till priset att ett kraftigt försämrat libv för flera tusen personer Det finns faktiskt personersom har valt att avsluta sina liv bara för att man har tagigt bort assistansen för dom så det är verkligen konstigt att man inte kämpar mera för denna reform från handikapprörelsens sida så att flera slipper avsluta sina liv i förväg bara för att våra makthavare och andra mycket starka lobbygrupper tycker att vi inte ska ha rätt till personlig assistans även om det är betydligt billigare för samhället att värna om denna reform och utveckla den ännu mera

[Beavis]
5/9/11, 10:48 PM
#10

Mycket möjligt men hon kallades iaf min assistent

Upp till toppen
Annons: