Synskador

Diabetes - hur ofta kontrollerar ni ögonen?

2014-04-16 10:28 #0 av: mollyt

Jag är som sagt en specialutbildad optiker och jag har märkt att det skiljer ganska mycket mellan hur diabetiker och deras ögon tas om hand. Lite beroende på var man bor i Sverige. 

Är det några av er här ute som har diabetes? Hur ofta blir ni kallade till ögonundersökning och ögonbottenfotografering?

Anmäl
2014-04-16 13:25 #1 av: Anterrabae

Eh, jo jag är diabetiker.. Men min ögonbottenfotografering är inbakad i vanliga ögonkontroller.. Så diabetesen kollas av bara farten liksom. Firar ögonen (både kamera och OCT) typ varannan månad, oftare ibland.

Men har för mig att diabetesrutinen där jag går annars är en gång om året.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-04-17 08:18 #2 av: mogfarm

Det beror nog på hur mycket skador det har blivit. Under många år innan gjorde jag det en gång vartannat år. Jag hade lite lindrig bakgrundsretinopati. När jag var gravid gjordes det tre till fyra gånger på nio månader. Detta verkar ha förvärrats av graviditeten så sen kollade de det en gång varje år. Men jag träffade aldrig någon läkare för det, och det behandlades aldrig. Sen försvann detta helt för några år sen så nu tycker de det räcker att kolla det vartannat år. Men det har blivit ett par extragånger, dels till körkortsintyget ibland och dels när jag var hos ögonläkare när jag hade gråstarr. Jag går på diabetesmottagningen på universitetssjukhuset i Lund.

Anmäl
2014-04-17 10:19 #3 av: mogfarm

Har även bott i Sörmland och där kollades det också vartannat år, då hade jag inte fått några förändringar där. I Lund har de också egen utrustning på mottagningen sedan några år men jag kollar det alltså inte varje gång där.

Anmäl
2014-04-21 14:24 #4 av: mollyt

#1 Hur kommer det sig att du kontrollerar ögonen så ofta, jag tolkar ditt svar att du gör ögonkontroller varannan månad eller oftare? Har du valt besöksintervallet själv? Var bor du?

#2 Har du fått vara med och bestämma intervaller på dina ögonundersökningar eller har läkaren fattat beslutet åt dig? Har du upplevt gott bemötande i Lund? 

Anmäl
2014-04-21 21:07 #5 av: Anterrabae

#4 Jag har förutom diabetes kroniska iriter och uveiter, med makulaödem. Det är egentligen det som kollas. Men eftersom fotografering ingår så håller de koll på eventuella diabetesförändringar också. Har genomgått cirka 12-13 kirurgiska ingrepp i ögonen. Har inte mina egna linser, glaskropparna är borta, lika så linskapslarna. Två glaukomoperatiomer och ett gäng kirurgiska injektioner, där man går igenom ögonväggen.

Så det är inte diabetesen som är det primära problemet :)

Jag går på ögonmottagningen i Mölndal, Göteborg.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-04-23 12:19 #6 av: mollyt

#5 oj, hela artilleriet alltså! Vad tråkigt att höra! Har du någon reumatisk sjukdom som bidrar till de upprepade iriterna? Men vad bra att de kontrollerar dina ögon så regelbundet! Är det Lucentis du får injicerat? 

Anmäl
2014-04-23 13:43 #7 av: Anterrabae

Japp hela artilleriet. *rynkar på näsan* jo jag går på en fantastisk mottagning.

Ögonläkarna säger att jag har något reumatiskt, men reumatologerna hittar inget. Har hållit på sen 2000. Jag misstänker autoimmuna effekter av EDS, men på det örat lyssnas det inte.

Injektionen heter något som låter som Osidex, har aldrig sett det i skrift, kom jag just på..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-04-23 14:40 #8 av: mollyt

Misstänker att det är Ozurdex du får, på fass står det såhär om den: 


"OZURDEX används för behandling av synförlust hos vuxna som orsakas av blockering av vener i ögat. Denna blockering gör att vätska ansamlas vilket leder till svullnad av den delen av näthinnan (det ljuskänsliga skiktet längst bak i ögat) som kallas makula. Svullnaden kan leda till skador på makulan, vilket kan påverka din centrala syn som du använder t.ex. när du läser. OZURDEX verkar genom att minska svullnaden i makulan och bidrar därmed till att minska eller förhindra skador på denna.

OZURDEX används också för behandling av inflammation i ögats bakre del. Denna inflammation leder till nedsatt syn och/eller förekomst av flytande grumlingar i ögat (svarta prickar eller trassliga linjer som rör sig över synfältet). OZURDEX verkar genom att dämpa denna inflammation."

Anmäl
2014-04-23 14:42 #9 av: Anterrabae

Japp den är det :)

Får den för bakre inflammationer (uveit) och medföljande makulaödem.

Eftersom jag inte har några glaskropparna kvar så håller den tyvärr inte så länge, typ tre månader.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-04-23 14:43 #10 av: mollyt

... fast sen står det såhär på fass: 

Använd inte OZURDEX

  • om du är allergisk (överkänslig) mot dexametason eller mot något av övriga innehållsämnen i OZURDEX (en fullständig förteckning över alla innehållsämnen finns i avsnitt 6 ”ÖVRIGA UPPLYSNINGAR”)

  • om du har en infektion av något slag i eller runt ögat (bakterier, virus eller svamp)

  • om du har glaukom eller högt tryck i ögat som inte kan behandlas ordentligt med de läkemedel som du eventuellt använder.

  • om ögat som ska behandlas saknar lins och om linskapselns baksida har brustit

  • om ögat som ska behandlas har en konstgjord lins, som implanterats i ögats främre hålighet (intraokulär lins i den främre kammaren) efter kataraktoperation, och linskapselns baksida har brustit.

Jag förstod att du har glaukom och att du opererat in en intraokulär konstgjord lins. Men de har kanske satt din intraokulära lins så att den inte är i vägen! #Anterrabae

Anmäl
2014-04-23 14:56 #11 av: Anterrabae

Jo visst har jag tagit bort båda linserna, och bytt mot syntetiska. I högra ögat är även bakre linskapsel borta (förutom glaskroppen). I vänstra ögat är bakre kapseln kvar, och jaglasrad. (Inte hel)

Har beläggningar på linserna, och har haft fibrös vävnad på också. Men den togs bort när glaskroppen togs på det ögat. (Vänster) samma öga har även ett moltenoimplantat (glaukomlösning)

Jag har fått det förklarat att eftersom jag är lågtryckare (ögontryck) på höger öga, kommer sällan över 5-6 så är de inte så rädda för ouzodex-biverkan där. Och jag har sk "många gånger kvar" tills jag riskerar näthinnan. Och i vänster öga där jag bara behövt en eller möjligen två injektioner har jag moltenoimplantatet som hållet trycken nere.

Jag tror jag får den för att de inte har så många val kvar. Det verkar som att mina öroninflammationer inte svarar på så mycket annat. Har gått på prednisolon i 14 år, för ögonen, i varierande dos, oftast hög. Men jag är klart skeptisk då senaste injektionen gav både långdragen glaskroppsblödning och tryckfall. Jag fick en gasinjektion för att ögat kollapsade.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-04-23 21:07 #12 av: mollyt

Det låter som om du haft många vändor till läkaren #11, tråkigt att höra! Har ditt synfält påverkats också, med tanke på glaukom tänkte jag. Även om trycket är lågt så kan man få skador på synnerven ändå.

Jag tycker att det är väldigt spännande ändå att höra vad ögonläkarna kan hitta på för lösningar, även om det såklart är väldigt tråkigt för dig. Jag spenderar mycket av min tid på Sankt Eriks Ögonsjukhus i Stockholm och då samarbetar vi mycket med en av retinaspecialisterna där på sjukhuset. Därför trodde jag att du fått lucentis injicerat då jag uppfattat från honom att det var vanligast, men jag har förstått att det skiljer sig lite beroende på var man bor också. 

Får jag fråga vad du har för synskärpa?

Anmäl
2014-04-24 00:43 #13 av: Anterrabae

Jo många vändor är det. Synfältet är ganska opåverkat. Jag har nästan hela synfältet, men ganska långsam reaktion på vad som händer. Typ så.

Synskärpan låg senast på 0,1 och 0,09. Med glas. Men det är nog något bättre nu. Har droppar opnol i ena ögat med massa irit och alla rester efter glaskroppsblödningen är borta i andra. Ska till ögon nästa vecka, så vi får se då vart vi landar. Men det kommer inte bli särskillt högt. Jag tycker inte att jag ser då dåligt eftersom det är rekativt klart och hjärnan hjälper till. Men jag märker att jag har mer av periferiseende än direktseende om man så säger :)

Med hyfsat starka läsglas (för närvarande +4-5) klarar jag läsning ok. Jag kan hantera min vardag. Jag går hyfsat mycket på kända grejer så klart.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.