Synskador

Sämre ork pga synnedsättning

2018-03-27 14:20 #0 av: KanSjälv

Hej
Jag är född med en synnedsättning+ nystagmus och har alltid klarat mig bra både i skola/arbete och privat men senaste åren har orken blivit så mycket sämre. Tidigare slukade jag böcker och pluggade till och med på högskola men nu klarar jag knappt läsa en tidningsartikel innan jag blir så trött i huvudet att jag blir yr. Någon som känner igen detta? Jag är 43 år och funderar på om det har med åldern att göra men eftersom det ställer till stora problem även i jobbet för mig undrar jag om det finns något att göra åt det.

Anmäl
2018-03-27 14:23 #1 av: MonicaLagerquist

Jag har också en synnedsättning och innan jag för ca 15 år sen fick veta hur dåligt jag såg så kunde jag inte förstå hur folk orkade gå i affärer och inte vara helt slut efter bara en liten stund.

Numera har jag sjukersättning och kan disponera min tid och jag har helt slutat ätt läsa. Lysnar på böcker istället.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-03-27 14:27 #2 av: KanSjälv

Tack för svar.
Jag ligger på ca 20 % syn med glasögon och har alltid haft det men jobbar heltid men nu börjar det bli tufft. Jag har också fått gå över till ljudböcker istället för vanlig text.

Anmäl
2018-03-27 15:08 #3 av: Lona

Nu är jag visserligen bara väldigt närsynt och har ingen egentlig synskada, men i 40-årsåldern ändras ögonen en hel del även om de är helt "normala" . Det borde ju vara samma sak även om man har en annan grundförutsättning?
Jag tycker alltså att du ska kolla ögon läkare dock ingen aning om det funkar med en vanlig optiker eller om det behövs en ögonläkare. Har du tur kanske det bara är en vanlig åldersförändring som går att rätta till med glasögon
(Jag ber om ursäkt om jag har uttryckt mig klantigt eller är helt ute och cyklar, jag har som sagt ingen erfarenhet av större synnedsättningar )

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-04-26 07:39 #4 av: mollyt

Hur gamla är dina glasögon? Läser du med progressiva glas eller har du separata läsglasögon? Finns det bas-in-prisma i dina glasögon eller har du glas utan prismor? Vet du själv om nystagmusen blir värre när du fokuserar på nära håll (inte alltid man ser det själv men en annan betraktare kan se hur dina ögon rör sig när du till exempel läser en bok)?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.