Övrigt

blek bulb?

2018-10-01 19:05 #0 av: blåbärspajen

Vad betyder egentligen det? vad är bulb?

Sen vad betyder det att man har bleka papiller? 

Anmäl
2018-10-02 19:41 #1 av: mollyt

Bulb är i det här fallet själva ögongloben, i det här syftar man på ögovnvitan, alltså mängden blodkärl som ses. En blek bulb kan i många avseenden vara positiv och att man menar att det ser normalt ut - sen finns det tillfällen där man förväntar sig ett rödsprängt öga och då är en blek bulb negativ.

Papillen är synnerven som ses i näthinnan, det området som kallas blinda fläcken. Man kan säga att det är hålet där alla nervtrådar från näthinnan samlas och åker in i hjärnans syncentrum. Papillen liknas ofta med en munk med hål i mitten, där storleken på hålet i papillen avspeglar hur många nervtrådar som går in. En person med glaukom/grön starr som har en sjukdom där nervtrådarna stryps och tar skada kan då med tiden få färre nervtrådar och alltså ett större hål. När ögonläkare bedömer papillen så tittar de på färg, storlek och form och hur stort hål. Det finns tillstånd, som till exempel optikusneurit som kan ge blek papill.

Anmäl
2018-10-14 20:14 #2 av: blåbärspajen

aha ok.. tack för svaret :)

Jag går på kontroller för glaukom så ska till nåt glaukom tema nästa år..  dom har hela tiden skrivit bleka papiller i journalen men nu stod det även blek bulb på båda ögonen..  

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.